חברת DJI מכריזה על הפאנטום 4 - "עגבניה"
- עמי הרוניאן - כתב המערכת
- Feb 29, 2016
- 3 min read
נגמרו הספקולציות, ההערכות וההדלפות, עכשיו זה רישמי, DJI הכריזו היום (1 למרץ) על הרחפן החדש, הפאנטום 4 או כמו שמכנים אותו שם "עגבניה".

נתחיל מהמבנה, הפאנטום 4 יהיה דגם יחיד ללא תת דגמים והוא המשך ישיר מבחינת עיצוב של קו מוצרי הפאנטום. בהשוואה לדגמי ה-3 , ה-4 נראה קצת יותר עגלגל ועבה (כנראה מפה הכינוי "עגבניה"), המנועים הוגבהו על מנת למנוע נוכחות פרופלורים בצילום.
הפרופלורים מתפרקים בשליפה מהירה וללא הברגה, השילוב הנ"ל יספק מהירות מקסימלית של כ72 קמ"ש במוד חדש שנקרא "ספורט" וזה למעשה כמו להטיס רחפן מרוצים גדול, למעשה, מצב "ספורט" יכול לעזור במקרים קיצוניים ע"מ להתגבר על זרמי אוויר חזקים ולמנוע הסחפות של הרחפן אך יכול גם לשמש בעקיבה אחרי עצמים הנעים מהר (הרחבה בהמשך).

השינוי העיצובי והעגלגל הם תוצאה של בטריה חדשה וגדולה יותר, הבטריה החדשה, תוכננה מחדש ולא מתבססת על הבטריות הקיימות, היא בעלת 4 תאים ובנפח 5350 מיליאמפר לשעה, היא תספק זמן טיסה של כ28 דקות, בסה"כ שיפור של כ5 דקות מדגם ה3 (כמובן שזה במצב אידיאלי שכמעט לא קיים במציאות).

הבדל חשוב, נראה כי יש שינוי בתפיסת העולם בין "שימוש פנאי" לבין "מוצר תעופה" ניתן לראות את זה בכמה נקודות:
בקר טיסה (ה"מוח" של המערכת):
הפאנטום 4 יהיה מצוייד ב2 מערכות עיבוד (בדומה ל3DR Solo), אחת פעילה ואחת כגיבוי, כשהמערכת הפעילה קורסת מערכת הגיבוי מזהה את זה ונכנסת מיד לפעולה, דבר זה אמור למנוע מצב של Fly Away שבו המערכת בקרת הטיסה קפאה או קרסה והרחפן מתרסק או טס ללא שליטה.
יש לציין שיכולת ניתוח אופטית ממצלמה + חיישנים (ראה הרחבה בהמשך) בזמן אמת דורשת חומרה חזקה מאוד ונראה כי אחד השדרוגים הגדולים אך הבילתי נראים לעין זה בקר הטיסה והמעבד שמצוי בו. מצפן כפול – אחד מנקודות התורפה של הרחפנים הוא כשל במצפן שעלול גם לגרום לFly Away כשהרחפן איבד קשר שליטה או שהוא טס במצב אוטומטי ("עקוב אחרי"), הפאנטום 4 יצוייד ב2 מצפנים ע"מ למנוע כשל כזה. מערכת מיקום כפולה – הרחפן יהיה מצוייד בGPS (ארה"ב) וגם GLONASS (רוסיה).

בקרה אופטית\תוכנתית מתקדמת:
בנוסף ל2 חיישני הייצוב שמצויים גם בתחתית הפאנטום 3 (אדוונס\פרו), הוא מצוייד גם ב2 חיישנים קידמיים (חיישנים אופטיים שעובדים כמצלמות) ומשתמש במידע המצולם במצלמה כעזר ל2 החיישנים האופטיים, בקר הטיסה מעבד את הנתונים המתקבלים מהחיישנים והמצלמה ובכך נמנע מפגיעה בעצמים וגופים שונים.

בנוסף לכך, החיישנים ביחד עם המצלמה מבצעים את פעולת ה"עקוב אחרי" (שעכשיו נקרא Active track), הפעולה מתבצעת הודות לאלגוריתם תוכנתי שיודע לזהות את העצם\גוף שסימנתם דרך האפליקציה ופשוט עוקב בצורה אופטית אחריו תוך כדי התחמקות ממכשולים, אם בעבר הפעולה הזאת היתה מתבצעת רק אחרי מי שמחזיק בשלט\טאבלט, היום, תודות למערכת הזיהוי האופטי, היא יכולה לעקוב אחרי כל עצם שהמטיס סימן ע"ג המסך ובאותו הזמן גם להתחמק מפגיעה בעצמים. בנוסף, מערכת הזיהוי האופטית נותנת למפעיל את האופציה לסמן על גבי התמונה המופיעה במסך את המיקום שהוא רוצה להטיס והרחפן יטוס עצמאית לאותה נקודה (Fly with Tap, "טוס במגע"). חזרה אוטומטית הביתה משופרת – כשמתבצעת חזרה הביתה, הרחפן יבצע זאת כשהחיישנים והמצלמה מכוונים לכיוון הטיסה ותתבצע טיסה עם התחמקות ממכשולים, בהדגמות ברשת ניתן לראות שזה עובד טוב בעיקר כשיש אובייקטים גדולים, כבלי חשמל וענפים דקים של עצים עלולים עדיין להוות סיכון.
מצלמה:
המצלמה היא מצלמת 4K, משופרת מבחינה אופטית מהמצלמה של הדגם הקודם וגם מבחינת היכולת (4k 30fps/1080 120fps), מבחינת המבנה הפיסי- היא מחוזקת ב2 הצדדים ככה שהיא תהיה יציבה יותר וגם חזקה יותר פיסית, שוני נוסף מגימבלים גנריים זה שהגימבל החדש עוצב כיחידה אינטגרלית ברחפן ואפילו את גומיות שיכוך התנודות לא ניתן לראות.

את ההתממשקות לרחפן (כבל USB, כרטיס זיכרון וכו) ניתן לעשות עתה בצורה קלה יותר בצד הרחפן. דבר נוסף, שלרוב נראה זניח אבל זה חלק קריטי וגרם ללא מעט משתמשים תסכול, זה מגני הפרופלורים, בניגוד לדיגמי העבר, ששם היה צורך בסוגים שונים של ברגים ע"מ לחבר את מגני הפרופלורים, דבר שגרם לנזק למנועים כאשר הוסרו המגנים והוחזרו הברגים הארוכים יותר, נראה כי DJI למדו את הלקח והפעם החיבור יהיה ייעודי למגן. שלט:
נראה כי בשלט עצמו DJI לא נגעו, כמעט וכל התוספות יגיעו דרך האפליקציה והחומרה\תוכנה שעל גבי הרחפן, הדבר מראה את הכיוון הכללי שאליו הם שואפים, פחות שליטה של המפעיל ויותר הכוונה ויזואלית שלו ע"ג הטאבלט. מבחינת שידור\קליטה – המערכת מצויידת בLightBridge (שידור וידאו ב HD 720) ועובדת בתדר 2.4Ghz שמאושר לשימוש בישראל, DJI מצהירים על מרחק שליטה\וידאו זהה ל3, כ5 קילומטרים (FCC, תלוי בסביבה).

והמחיר...
מאחר והמחירים בישראל ובגרמניה זהים לדיגמי ה-3 ניתן להסיק כי המחיר יהיה קרוב גם למחיר בגרמניה שהוא 1600 יורו, קצת פחות מ7000 שקלים, המחיר בארה"ב לשם השוואה הוא כ1400 דולר. הרחפן מגיע עם בטריה אחת, 8 פרופלורים (4 לשימוש ו4 להחלפה), מטען, כרטיס זיכרון 16 גיגה, כבל לחיבור המסך (טאבלט\טלפון) ותיק קלקר מוקשח לנשיאה.
סירטונים:
コメント